Du kan se våre menyer her.
Men asiatisk mat og matkultur byr på et enormt spenn og store variasjoner. Det rommer en kulinarisk reise – fra kebab og naanbrød i Midtøsten, via sterke kryddervarianter og sauser i Kina, til sushi og kobe-biff i Japan. Variasjonene innenfor asiatisk mat er mange, men én ting er fellesnevner for de asiatiske landene: Måltidene inntas ikke bare for å tilføre kroppen næring, men er en felles samlingsstund for familien. 3-4 generasjoner kan samles rundt bordet samtidig. Her bruker man tid på hverandre, diskuterer dagens begivenheter og koser seg sammen.
Det finnes utallige varianter og land med sine spesialiteter, innenfor asiatisk mat. Vi har valgt ut beskrivelser innenfor disse kategoriene:
• Det kinesiske kjøkken
• Det japanske kjøkken
• Det indonesiske kjøkken
• Det indiske kjøkken
• Det thailandske kjøkken
Asiatisk mat kjennetegnes generelt ofte av enkelhet. Basis – og det som ofte preger asiatisk mat – er enkle råvarer, tilberedt med enkelt utstyr, utført på en enkel måte. Likevel har asiatisk mat varierte og balanserte smaker – med sine helt særpregede og lokale ingredienser, kryddervarianter og sausetyper. Tilgang på lokale råvarer, geografi, innflytelse fra naboland og handelspartnere, samt lokal økonomi og kultur gir tydelige føringer for de forskjellige matkulturene og -tradisjonene.
Se våre menyer for asiatisk mat.
Asiatisk mat – det kinesiske kjøkken
Kina er et gigantisk land med mange lokale, kulinariske tradisjoner. Variasjonene er så mange og varierte at det vil være umulig å omtale kinesisk mat som ett begrep. Vi nevner likevel de fire mest kjente retningene for asiatisk mat fra Kina:
Kantonesisk mat er kanskje den kinesiske mattradisjonen vi er mest kjent med i Norge. Her benyttes mye fisk, skalldyr, grønnsaker og storfe. Ingredienser og krydder som brukes er hvitløk, vårløk, ingefær, eddik og sukker. Maten tilberedes på sterk varme slik at råvarenes smak og konsistens bevares best mulig.
Mat fra Sichuan kjennetegnes ved den sterkt krydrede maten. Det brukes bl.a. chili, koriander, ingefær og sichuansk blomsterpepper. Provinsen Sichuan ligger i innlandet, så her benyttes gjerne fjærkre, kjøtt og grønnsaker. Risvin og vineddik brukes ofte i rettene. Balansen mellom surt, søtt, syrlig og sterkt er viktig i det sechuanske kjøkkenet.
Shandong-kjøkkenet har utgangspunkt fra den nordlige kysten. Her benyttes råvarer som skjell, reker, krabbe, blekksprut., lokal mais, korn, peanøtter, samt ulike grønnsaker som løk, poteter, aubergine og sopp.
Huaiyang-kjøkkenet har opprinnelse fra områdene rundt utløpene av de store elvene Huai og Yangtze i Jiangsu-provinsen. Her benyttes ofte søtere smaker i retter som heller ikke er spesielt sterke. Dumplings er bl.a. en del av dette kjøkkenet.
Se våre menyer med asiatisk mat fra Kina.
Asiatisk mat – det japanske kjøkken
Det grunnleggende i all japansk matlaging er målsettingen om å bevare de naturlige smakene og råvarenes konsistens. Det medfører også at forberedelsene av råvarene gjøres så enkelt som mulig.
Japansk matkultur forbindes ofte med sushi og sashimi – servert med wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Disse inneholder i all hovedsak ris iblandet eddik, der risen blir toppet eller rullet inn i forskjellige typer rå fisk, kjøtt, skalldyr eller tang – og kan gjerne betegnes som Japans nasjonalrett
Dette uttrykker godt den japanske matfilosofiens enkelhet. Maten skal serveres enkelt og rent – men kan gjerne være estetisk, vakker og fargerik.
Ål, matsutake-sopp, asparges og bambusskudd finnes også ofte i oppskriftene i annen japansk matlaging. Også her etterstreber man å gjøre minst mulig med råvarene før de serveres.
Se våre menyer med asiatisk mat fra Japan.
Asiatisk mat – det indonesiske kjøkken
Indonesia ligger i det Filippinske havet. På grunn av beliggenheten har Indonesia historisk sett hatt mye handelstrafikk, og har derfor også fått betydelig kulinarisk inspirasjon fra andre kanter av verden. Med en lang og velutviklet mattradisjon og sin naturlige tilgang på sjømat, har Indonesia utviklet et svært rikt og variert kjøkken i sin versjon av asiatisk mat. Det indonesiske kjøkken kan således beskrives som komplekst, med kreative sammensetninger i bruken av krydder, urter og råvarer.
Inspirasjonen kan bl.a. spores fra Indias curry og sterke kryddersorter og fra Kinas nudler og vårruller, som man finner egne varianter av i Indonesia. Nellik og muskat er typiske kryddersorter fra Indonesia, og som er eksportert til hele verden. Mange oppskrifter i Indonesia er også basert på kokosmelk.
Asiatisk mat – det indiske kjøkken
I India er også de interne variasjonene og mattradisjonene for store til at man kan snakke om ett kjøkken. Fra den lange kystlinjen i sør til Himalaya i nord, finnes en mengde lokale kulturer, ulike typer jordsmonn, varierende geografi og vegetasjon. Dette påvirker i stor grad mattradisjonene. Indernes forhold til religion har sørget for at vegetariske og veganske matretter er svært utbredt. Bønner og linser benyttes gjerne som base i matretter, i tillegg til ris og nudler som i andre asiatiske land. Paneer – som er en form for cottage cheese – benyttes ofte for å gi matrettene konsistens. Olje i maten benyttes i relativt stort omfang.
Indere har en forkjærlighet for sterk og krydret mat. De fleste matrettene har gjerne fått rikelig tilskudd av chili, kumin, ingefær, kardemomme, safran, koriander og hvitløk. De forskjellige regionene i India har sine egne krydderblandinger, eller sin egen garam masala. Maten suppleres gjerne av mykstekte naan-brød.
Asiatisk mat – det thailandske kjøkken
Det thailandske kjøkken blir ofte beskrevet som et land med svært spennende kulinariske variasjoner. Thailand har historisk sett vært et svært velstående og rikt land, og har kunnet dyrke frem gode mattradisjoner. Thailandsk mat er kjent for en kulinarisk og harmonisk blanding av kryddersorter, samt sødme og syre.
I Thailand spriker også mattradisjonene:
I nord hentes mye inspirasjon fra Kina. De foretrekker den samme, klebrig risen – sammen med sterkt krydrede retter bestående av kylling, svin eller ferskvannsfisk.
I sør har de tilgang til havet og tilbereder mye sjømat – som fisk, kongereker og krabbe – gjerne i en saus med curry eller masaman. Rettene byr på mildere og friskere smaker – der gjerne lime, kardemomme, nellik og kanel er representert. I Thailand benytter man ofte forskjellige frukter i matrettene; eksempelvis ananas, mango, pomelo og kokos.
Se Tatakii Asians menyer for asiatisk mat.